Energiebesparen met tegels
Door de stijgende kosten van levensonderhoud ligt de focus vandaag de dag nog meer op het zorgvuldig en efficiënt omgaan met energiebronnen. Dit is een goede zaak, maar hoe kunnen we dit het beste aanpakken?
Het isoleren van een woning of pand is een veelgenoemde oplossing. Hiermee zorgen we ervoor dat de warmte langer binnen de muren aanwezig is. Ook warmtepompen gaan nu als warme broodjes over de toonbank, enkelglas wordt vervangen voor dubbelglas of zelfs triple glas en zonnepanelen worden massaal geïnstalleerd op daken. Dit zijn allemaal prima oplossingen om zo het verbruik van energie naar beneden te halen.
Comfort en efficiëntie
Minstens zo belangrijk is het efficiënt omgaan met de warmte die je genereert. Radiatoren worden in veel gevallen vervangen voor vloerverwarmingssystemen. Met het toepassen van een vloerverwarmingssysteem geldt dat de warmte niet tegengehouden moet worden door isolerende vloerafwerkingen zoals hout, laminaat, vloerbedekking of PVC. De beste vloerafwerking is dan een warmtegeleidend materiaal zoals keramische tegels. Kies je voor goede isolatie, een warmtepomp en vloerverwarming, dan is juist deze combinatie erg belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een vloerverwarmingssysteem die naar onderen isoleert en naar boven warmte afgeeft.
Verrassende tegelmogelijkheden
Keramische tegels zijn tegenwoordig niet alleen meer een nuttige oplossing voor in de keuken en de badkamer. Naast de unieke eigenschappen van tegels zijn door moderne productietechnieken de dessins geperfectioneerd. Tegels bepalen de sfeer in huis. Voor elke ruimte zijn er tegels te vinden. Denk aan slaapkamers, hobbyruimtes, erkers, veranda’s en ga zo maar door. Van eenvoudige oplossingen tot luxe villa-inrichtingen inclusief zwembaden, souterrains, gevelbekleding etc. De mogelijkheden en toepassingen zijn eindeloos. Met de juiste techniek onder de vloertegels kun je efficiënt en snel elke gewenste ruimte koelen of verwarmen met een warmtepomp als basis. Maximaal comfort en rendement.
Optimale beleving
Nieuwe ontwikkelingen zorgen voor supermatte oppervlaktes, waarbij je zelfs de nerven en aders kunt voelen. Marmers en natuursteen worden spectaculair doorontwikkeld in keramiek. Denk aan zeldzame, waardevolle natuurstenen. Deze zijn nu in keramische vorm beschikbaar zonder dat de natuur geweld wordt aangedaan.
Populaire designs zijn hout-, stone-, beton-, marmer-, terrazzo- en travertinlook tegels. In ieder ruimte creëer je hiermee een sfeer naar wens. Door de innovaties in de keramische industrie zijn deze tegels geïnspireerd op de natuurlijk materialen. Is er de wens voor een houten vloer in de woonkamer, dan ligt de keuze haast onvermijdelijk bij keramische tegels. Deze zijn tegenwoordig minimaal zo sfeervol, gaan langer mee, verkleuren niet en zijn onderhoudsvriendelijk. Daarbij is een keramische vloer ideaal in het geleiden van temperatuur in combinatie met een vloerverwarming- en koeling.
Energiebesparen met vloerverwarming
Vloerverwarmingssystemen kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën, namelijk een droog- en natbouwsysteem en een elektrisch systeem. Maar wat zijn de verschillen?
Een droogbouwsysteem wordt op stabiele en vlakke ondergronden toegepast en een natbouwsysteem wordt in een betonnen vloer gefreesd of gelegd. Een droogbouwsysteem kan makkelijker geplaatst worden ten opzichte van een natbouwsysteem. Een voordeel van een droogbouwsysteem is dat deze los ligt op de ondergrond en dus spanningsarm wordt opgebouwd. Scheurvorming door uitzetting en krimp is hiermee gereduceerd tot nihil. Een ander belangrijk voordeel is dat het droogbouwsysteem bestaat uit platen met een isolerende werking, waardoor de warmte (of koelte) maar één kant op kan, de kant van de tegel! In aanschaf is dit systeem een stukje duurder maar omdat deze zuiniger in gebruik is dankzij de goede temperatuurgeleiding en de zeer dunne zand-cement dekvloer wordt deze uiteindelijk terugverdiend.
Een natbouwsysteem kan tijdens nieuwbouw in het beton worden gelegd of bij renovatie worden ingefreesd. In beide gevallen moet het water dat door de slangen wordt gepompt meer massa verwarmen (of koelen). Dit systeem reageert in de praktijk trager en heeft meer verlies naar beneden. Uiteindelijk is dit systeem goedkoper in aanschaf maar minder efficiënt in gebruik.
Een elektrische vloerverwarming wordt steeds populairder, vooral in badkamers. Dit systeem is gemakkelijk te plaatsen, heeft een snelle reactietijd en is goedkoop in aanschaf en verwerking. Nadelen hiervan zijn een minder aangename en gelijkmatige temperatuurgeleiding en het energieverbruik is hiermee een stuk hoger.
Droogbouwen met het BEKOTEC-THERM systeem
Het BEKOTEC-THERM systeem van Schlüter is een droogbouwsysteem. De constructie van het BEKOTEC-THERM vloerverwarmingssysteem is bijzonder dun, licht in gewicht en en laag in opbouwhoogte. Dit maakt dit systeem ideaal voor zowel renovatie- als nieuwbouw projecten. Frezen is met dit systeem overbodig geworden, hier wordt gebruik gemaakt van noppenplaten. Deze noppenplaten isoleren naar onderen maar geven de warmte efficiënt af naar boven. Dit scheelt uiteindelijk in bouwtijden en -kosten.
Dit systeem met innovatief verwarmingstechniek zorgt voor een kostenbesparende, snel reagerende klimaatregelende vloer waarbij een bijzonder lage aanvoertemperatuur van water mogelijk is.
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
Wij helpen u graag. Vul het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.